Jepun menyekat individu berhubung kait dengan Hamas

Jepun telah mengumumkan sekatan terhadap sembilan orang dan sebuah syarikat atas dakwaan mereka mempunyai kaitan dengan kumpulan bersenjata Palestin Hamas.

Kementerian Luar Jepun berkata pada hari Selasa langkah itu akan membekukan aset milik individu dan syarikat yang telah membantu membiayai Hamas, yang mentadbir Semenanjung Gaza.

Sekatan itu susulan pengumuman langkah serupa oleh Amerika Syarikat awal bulan ini.

Tokyo telah cuba untuk mengambil kira perang Israel-Hamas kerana ia cuba mengimbangi hubungan dengan AS, sekutu terdekatnya, dan hubungan dengan rakan kongsi pembekal tenaga di Timur Tengah.

Perdana Menteri Jepun Kishida Fumio telah mengutuk serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel dan menggesa agar tawanan kumpulan itu dibebaskan serta-merta, sambil menyatakan kebimbangan mengenai kematian orang awam di Gaza dan keadaan kemanusiaan yang semakin buruk di kawasan itu.

Serangan mengejut Hamas membunuh sekurang-kurangnya 1,405 orang, kebanyakannya orang awam, menurut pegawai Israel. Pengeboman Israel ke atas Gaza telah membunuh sekurang-kurangnya 8,306 rakyat Palestin, termasuk lebih daripada 3,400 kanak-kanak, menurut pegawai di Gaza.

Minggu lalu, pegawai Jepun menggesa Israel menangguhkan serangannya ke atas Gaza bagi membenarkan bantuan kemanusiaan masuk ke dalam kawasan yang dikepung itu.

Tokyo, bagaimanapun, pada hari Jumaat berkecuali daripada mengundi pada resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menggesa gencatan senjata kemanusiaan segera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*