Kapal selam Titan dijumpai

Selepas beberapa hari mencari kapal selam Titan yang hilang yang hilang semasa menyelam untuk melihat mayat Titanic, para penumpang kini disahkan meninggal dunia oleh Pengawal Pantai AS.

Kesimpulan ini dibuat selepas kedua-dua anggaran jumlah oksigen dalam kapal kehabisan dan bukti letupan bencana ditemui.

Syarikat yang mengendalikan kapal selam itu menjelaskan kedudukan mereka dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada petang Khamis.

“Kami kini percaya bahawa Ketua Pegawai Eksekutif kami Stockton Rush, Shahzada Dawood dan anaknya Suleman Dawood, Hamish Harding dan Paul-Henri Nargeolet, dengan sedihnya telah hilang,” satu kenyataan OceanGate mengisytiharkan.

“Lelaki itu adalah penjelajah sejati yang berkongsi semangat pengembaraan yang berbeza, dan semangat yang mendalam untuk meneroka dan melindungi lautan dunia.

“Hati kami bersama lima jiwa ini dan setiap ahli keluarga mereka pada masa tragis ini. Kami bersedih atas kehilangan nyawa dan kegembiraan yang mereka bawa kepada semua orang yang mereka kenali.”

Kon ekor kapal selam yang hilang telah ditemui
Kira-kira 1,600 kaki dari haluan serpihan Titanic, telah disahkan bahawa kon ekor kapal selam yang hilang telah ditemui di dasar laut.

Ini disahkan oleh Laksamana Muda John Mauger, yang diamanahkan mengetuai pencarian kapal selam itu.

Serpihan lanjut ditemui berhampiran, yang juga disahkan oleh Mauger melalui kenyataan Pengawal Pantai AS.

“Dengan berunding dengan pakar dari dalam perintah bersatu, serpihan itu konsisten dengan kehilangan bencana ruang tekanan,” kata Mauger.

“Bagi pihak Pengawal Pantai AS dan seluruh perintah bersatu, saya mengucapkan takziah kepada keluarga.

“Saya hanya boleh bayangkan bagaimana keadaan ini untuk mereka dan saya harap penemuan ini memberikan sedikit ketenangan dalam masa sukar ini.”

Bagaimanapun, apabila ditekan oleh wartawan Sky News, Laksamana Muda enggan mengesahkan sama ada sebarang mayat telah ditemui.

“Ini adalah persekitaran operasi yang sangat kompleks di dasar laut, lebih dua batu di bawah permukaan,” katanya membuat kesimpulan.

“Kenderaan kendalian jauh telah mencari, dan ia berkebolehan tinggi, dan kami telah dapat mengklasifikasikan bahagian kebuk tekanan untuk kapal selam Titan. “Walau bagaimanapun, ia adalah persekitaran yang sangat tidak memaafkan di dasar laut.”

– Admin MK –

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*